תוכנית בטיחות אש
מהי תוכנית בטיחות אש?
תוכנית בטיחות אש היא תקנה מס' 11 לתקנות התכנון והבניה ובשמה המלא היא "נספח תיאור אמצעים לבטיחות אש". התוכנית לבטיחות אש מתארת את האמצעים הנעשים למזעור מספר השריפות והיערכות מוקדמת לאירועי אש.
למי מיועדת תוכנית בטיחות אש?
במהלך העשורים האחרונים הוכרה הבעייתיות שמבנים רבים הם בעלי סיכוני אש גבוהים. בשנת 2008 עודכנו תקנות התכנון והבניה בנוגע להיתרים, תנאים ואגרות, תיקון מס' 3. לפי תקנה זו, נדרשת תוכנית לטיפול באש כדי למזער את מספר הדליקות ולמנוע שריפות מבעוד מועד.
תקנה זו קובעת כי כל בניין, למעט בניינים המפורטים בתקנת משנה, חייב להגיש נספח בו מתוארים האמצעים לבטיחות אש.
את התוכנית בונה ממונה בטיחות אש . מתי היא נדרשת? בבניה חדשה או תוספת בניה, כאשר נעשה שינוי משמעותי בבניין או כשמשתנה ייעוד של מבנה.
בהוראות נציבות הכבאות בפרק 500 בהוראה 532, נכתב כי יש לפרט מהם אמצעי הגילוי, הכיבוי, המילוט וכד'.
עם הגשת בקשה להיתר בניה, לאחר רכישת הקרקע, בעל הנכס נדרש להכין את נספח האמצעים, לפי סוג המבנה ואופיו. לאחר סיום התכנון פונים לרשות הכבאות לאישור התוכנית. כאשר ניתן אישור כבאות, מתחילים ביישומה, במהלך הבניה, בהתאם למפורט בנספח האמצעים. מתקינים אמצעי גילוי, כיבוי ובטיחות אש במבנה, בהתאם לתקנים המחייבים.
מה כוללת תוכנית לבטיחות אש?
כאמור, תוכנית בטיחות אש היא נספח שמתווסף לגרמושקה, התוכנית האדריכלית, בשלב של הוצאת היתר בניה. בין אם מדובר בבית פרטי ובין אם זה בניין רב-קומות, אמצעי כיבוי אש נדרשים לפי חוק תכנון ובניה.
חלק מהפרויקטים דורשים את האישור של רשות כבאות והצלה וחלקם מסתפקים בהצהרה של יועץ בטיחות אש שהתוכנית הוכנה בהתאם לתקנות.
עבור בניין משרדים נדרש אישור התוכנית מכבאות והצלה כדי לקבל היתר בניה. בית עסק זקוק לכך בשביל רישוי עסקים.
בתוכנית הבטיחות לאש מפורטים כל האמצעים המפורטים בחוק תכנון ובניה ועל-פי התקנות של רישוי הכבאות. לדוגמא, מיקום כניסות ויציאות לשעת חירום, מיקומם של שלטי יציאה בולטים, מיקומם של מטפי כיבוי ולחצני חירום ועוד.
שרטוט תוכניות בטיחות אש נעשות בקנה מידה של 1:100, על גביהם מציגים את אמצעי הבטיחות בכל קומה במבנה.
בכל התוכניות לבטיחות אש קיימת התייחסות לכל האלמנטים הקשורים לכיבוי שריפות. ביניהם, פתחי שחרור עשן, סימוני קירות אדומים שהם חסיני אש שעתיים, תאורת חירום בשטחים ציבוריים ועוד.
תהליך הכנת תוכנית לבטיחות אש
תהליך קבלת אישור ממכבי אש הוא פשוט אך לוקח זמן ודורש מעורבות של יועץ מקצועי המיומן בטיפול בתהליך. עוד בשלב התכנון הראשוני והגשת בקשה להיתר, יועץ בטיחות מעביר הנחיות תכנון ראשוניות לאדריכל. לדוגמא, אילו אמצעי כיבוי אש יש לשים בלובי בכל קומה ומה הגודל של פתחי המילוט. כמו כן, אילו סוגים של שחרור עשן, מה מרחקי ההליכה התקינים וכד'.
עמידה בהנחיות הללו ויישומן הם חשובים מאוד בשלבים הראשונים כדי לא לחזור שוב על התכנון עקב הערות של כיבוי אש. השלב הבא הוא לאחר שיש אישור של הועדה. אז מכינים תוכנית כיבוי אש עם סימונם של האלמנטים השונים על גביה.