תיק מפעל
מהו תיק מפעל?
תיק מפעל חייב להימצא בכל מקום המאחסן או עושה שימוש בחומרים מסוכנים ומוגדר כמפעל. בתיק זה מפורט המידע הנחוץ להתמודד עם מצבי חירום. את התיק יש לעדכן מדי פעם בהתאם לשינויים המתרחשים במפעל.
מה כולל תיק מפעל?
התיק יכלול את הנתונים הבאים: תיאור המפעל ותוכנית המבנה, תרחישי חירום שונים, תוכנית בטיחות אש ותוכנית היערכות לשעת חירום. בנוסף, מפורט מערך כיבוי האש במפעל, אילו אמצעי כיבוי אש קיימים במפעל והיכן הם ממוקמים. כמו כן, קיים תיאור של הצוותים האחראים על הטיפול במקרי חירום, רשימת אמצעי המיגון שיש במפעל, אמצעי השינוע ופירוט מערך האבטחה.
לתיק שתי מטרות עיקריות. האחת מניעה, והשנייה טיפול. הכוונה היא למניעה מוקדמת של תרחישי סכנה על-ידי זיהוי הסיכונים וטיפול מונע. הטיפול מתייחס להתמודדות עם מצבי חירום כשהסיכון התממש, כיצד להפחית נזקים ופגיעה בחיי אדם וברכוש ביעילות המרבית.
באמצעות התיק ניתן ללמוד גם איך לחזור לשגרה במהירות לאחר התרחשות אירוע חירום. כמו כן, נמצא בו פירוט כיצד להיערך בעתיד לטווח ארוך כדי לשפר את רמת הבטיחות במפעל ואת מערך החירום.
בתיק ניתן למצוא תיאור של מוקדי הסיכון ונוהל טיפול במקרי חירום. כמו-כן, פירוט מלא של כל החומרים בהם משתמשים במפעל, כולל חומרים מסוכנים, אחסונם והכמויות שלהם.
עובדות שונות על התיק
תקנות רישוי עסקים קובעות כי כל בעל מפעל חייב להכין תיק לטיפול באירועים מסוכנים העלולים להתרחש מעצם תהליכי העבודה במפעל.
הכנת התיק נעשית על-ידי יועץ בטיחות מטעם חברה חיצונית והיא כוללת ליווי צמוד עד לאישור התיק. בנוסף, מקבל המפעל סיוע בהגשת התיק לרשויות ויעוץ לאורך כל התהליך. ההכנה מתבצעת בהתאמה אישית לצרכי המפעל והתייעצות עם חברה מקצועית תאפשר לבעלי המפעל לדעת כיצד לסדר את הנתונים באוגדן.
תיק מפעל מאפשר להקטין עד כמה שניתן תאונות עבודה ואת כמות הנפגעים. התיק מתייחס לזמני שגרה כמו גם לזמני חירום, בשניהם יש להקטין את הסיכונים למינימום. בזמני חירום הטיפול חייב להיעשות בניהול נכון, יעיל ומהיר ואחריו לאפשר חזרה לשגרה בתוך זמן קצר. בעזרתו ניתן לשפר את רמת הבטיחות במפעל ואת איכות מערך החירום.
התיק בנוי משורה של סעיפים, על-פי קטגוריות שונות. הן הסעיפים והן הקטגוריות הם אחידים ונקבעו בחוק. בתיק תרשימים הנדסיים, צילומים, נתונים כללים על המפעל, מיפוי של הצנרת ומערכות מיזוג האוויר ועוד.
שלבי ההכנה של התיק
חשוב להבין כי זהו לא תיק שטח, המחייב נתונים מעט שונים. לאוגדן למצבי חירום של מפעלים יש מאפיינים אחרים, למרות ששלבי ההכנה די דומים.
מתחילים באיסוף המידע הרלוונטי, ארגונו וסידורו. לשם כך מתבצע בראש ובראשונה סיור בשטח כדי להבין לעומק את התהליכים השונים הקיימים באתר. ביניהם, שימוש בחומרים מסוכנים, סיכונים פוטנציאליים קיימים והכרות עם הגורמים הרלוונטיים וצרכיהם בפעילות השוטפת ובשעת חירום.
לאחר מכן מגבשים תפיסה כוללת לגבי מצבי החירום האפשריים ומה ההתמודדות האופטימלית במקום. זהו שלב בו מתבצע גם ניתוח סיכונים עבור תרחישים אפשריים שונים. הכנת התיק חייבת להיעשות במקצועיות רבה, לפי תבנית קבועה ועל-ידי חברה מיומנת עם ניסיון בהכנת תיקי מפעל.