בטיחות בלייזר
מה צריך לדעת על בטיחות בלייזר?
בטיחות בלייזר מוגדרת כמניעה והפחתת סיכונים בעת השימוש בלייזר במהלך עבודה. הסיכונים הפוטנציאליים של הלייזר נובעים מפגיעה של אלומת הלייזר ברקמה כלשהי בגוף האדם, כאשר אינו מוגן כראוי.
מה חשוב לדעת על בטיחות בלייזר?
ללייזר יישומים רבים והשימוש בו הולך ומתרחב כל העת. הוא משמש למדידה, קידוח, חיתוך, ריתוך בעזרת רתכת לייזר , ניתוחים, אבחונים רפואיים ועוד. בין היתר נעשה בו שימוש בתחומי הביטחון והתעשייה.
על-פי תקנות הבטיחות בעבודה משנת 2005, כל עובד שחשוף לסכנת לייזר, חייב לעבור הדרכת בטיחות עבודה בלייזר בתחילת עבודתו.
כדי להתאים את אמצעי ההגנה לשימושי הלייזר השונים סווגו המכשירים לדרגות סיכון שונות. בקבוצה הראשונה נכללים מכשירים שאינם גורמים כל נזק לעיניים, שהן הנפגעות הראשיות מקרינת לייזר. בקבוצה השנייה נמצאים מכשירי גל מתמשך בתחום האור הנראה. אלו מכשירים שבעבודה עימם יש להימנע מהסתכלות ישירה אל תוך הקרן.
בקבוצה שלישית מכשירי לייזר שהם כבר בדרגת סיכון גבוהה למדי. הם עלולים לגרום נזק הן בהקרנה ישירה והן בהקרנה חוזרת ויש לנקוט באמצעי זהירות כשמשתמשים בהם.
הקבוצה הרביעית, היא בעלת דרגת הסיכון הגבוהה ביותר. בקבוצה זו נמצאים המכשירים הפועמים בתחום הנראה ותת-אדום וכן לייזרים שעלולים לגרום להצתה של חומרים דליקים, כוויות לעור ונזקים לעין.
עם אילו אמצעי הגנה יש לעבוד?
כדי לאפשר עבודה בטוחה עם לייזר, יש לנקוט אמצעי הגנה מתאימים. ככל שדרגת הסיכון עולה, כך מתווספים אמצעי המיגון.
לייזרים מדרגה 1 אינם דורשים כל אמצעי הגנה. בדרגה 2 אפקט המצמוץ מספק הגנה למשתמש בכל מצב אפשרי. אמצעי ההגנה ונושא בטיחות בלייזר לקבוצה זו מסתכמים בהתוויית המכשיר המציינת את דרגתו ומתריעה מפני הסתכלות ישירה אל אלומת האור.
בדרגות 3 ו-4 עולה הצורך בהקפדת הבטיחות מדרגה. כאן נדרשים אמצעי הגנה מרובים המתחלקים לשלושה סוגים עיקריים, הנדסיים, מנהליים ומיגון אישי.
אמצעי הגנה הנדסיים מתייחסים למכשיר עצמו ולסביבתו. דוגמא לכך היא החובה לכלול שימוש במפתח בעת הפעלת המכשיר ומתקן אבטחה שמונע מהמכשיר לפעול. למשל, אם אינו סגור היטב.
אמצעי הגנה מנהליים מתייחסים לצוות אשר עובד עם מכשיר הלייזר. הפעולה החשובה ביותר בקטגוריה זו היא מינוי ממונה בטיחות לייזר המרכז את כל נושאי הבטיחות הקשורים בהפעלת מערכת הלייזר. הוא קובע את נהלי העבודה ולוקח בחשבון את כל ההיבטים הקשורים בבטיחות העבודה עם מערכות לייזר.
כללי בטיחות כללים לעבודה עם לייזר
משקפי המגן הם כאמור השחקן הראשי במיגון האישי של עבודה עם לייזר. הם צריכים להיות בעלי מסנן אופטי עם יכולת הקטנה של עוצמת אלומת הלייזר. מעבר לכך, בטיחות לייזר כוללת הנחיה לא להסתכל אף-פעם ישירות לאלומת הקרינה, ללא קשר לרמת הסיכון, כי לא תמיד יודעים מהי.
חשוב להקפיד לסגור את מסלול האלומה כך שלא תתאפשר הכנסת חפצים או אביזרים מחזירים. להקפיד על מיגון האישי הכולל משקפי מגן עם מסנן אופטי. כמו-כן, לבצע הגנות מפני התחשמלות וסכנות אחרות הקשורות בהפעלת הלייזר. בהדרכה זו הוא לומד להכיר את הסיכונים אשר עלולים לנבוע מהעבודה עם לייזר ואת כללי הזהירות המחויבים מכך.